Officieel dealer van:
Muratori
 
Muratori
Muratori
Muratori

Villa Crespia

Franciacorta is een gebied in Lombardije dat tussen het Iseomeer en het Gardameer in ligt. Het wordt gekenmerkt door verscheidene variaties in de ondergrond die werden geclassificeerd in zes zones (aangewezen als vocationele eenheden – UV). Deze zes zones liggen verspreid over het gehele gebied en werden geïdentificeerd tijdens een onderzoekingsproject dat werd uitgevoerd in samenwerking met het Wijnconsortium van Franciacorta.


Het Archipelago Project in Franciacorta bestaat uit de productie van zes mousserende wijnen, gebruikmakend van de méthode champenoise, één voor elke bijzondere zone: zes gebieden, zes wijnsoorten. Het Fratelli Muratori Wijnlandgoed is de eerste onderneming in Franciacorta die een gelijksoortig project probeert op te zetten en gekozen heeft om geen rode of witte wijnen van deze regio te produceren. Het Villa Crespia wijnbedrijf produceert alleen maar Franciacorta, de mousserende wijn die dezelfde naam draagt als het gebied waar hij vandaan komt.

Meer informatie
Tenuta Villa Crespia is het hoofdkwartier van het Fratelli Muratori Wijnlandgoed en ligt in Adro in Franciacorta, het gebied van Lombardije dat ook het tehuis is van de Muratori familie.

Het wijnbedrijf bestaat uit 148 acres (60 hectares) die zijn verdeeld over het gehele gebied en werden gekozen om de zes verschillende omgevingen die door het zoneproject geïdentificeerd werden te vertegenwoordigen. Verscheidene wijngaarden liggen rond het wijnbedrijf terwijl de rest is verdeeld over de rest van het gebied, sommige in de vlakte en andere in de heuvels.

Het wijnbedrijf werd ingewijd in 2005 en ondanks zijn aanzienlijke omvang past het op een natuurlijke wijze in het landschap dankzij zijn nauwkeurige en volmaakte architectuur. Het terrein is bijna geheel toegewijd aan de productie van Franciacorta en de cultivering van de belangrijkste druif, Chardonnay, die prat gaat op een lange en dominante aanwezigheid in de wijngaarden van de regio. De andere edele druif van de regio is de Pinot Noir, waarvan het wijnbedrijf Fratelli Muratori de Cisiolo produceert, de puurste uiting van Pinot Noir en de enige in zijn soort in de regio. Cisiolo is een van de zes wijnen die toegewezen zijn in Franciacorta die uiteenlopen van Brut tot Extra Brut, en de Dosaggio Zero (geen chaptalisatie) inhouden, de puurste uiting van een mousserende wijn.

Arcipelago Muratori

Vier broers
Giorgio, Bruno (de directeur), Giuliano, en Diego Muratori komen van een familie van textielfabrikanten die altijd in Franciacorta gewoond hebben. Het familiebedrijf, Giemme Filati, werd opgericht door hun vader en het is gedurende de jaren daarna een belangrijk economisch succes geweest. Lees verder ›

Actueel

01-09-2011Nu ook in de winkel verkrijgbaar

Vanaf nu zijn de wijnen van Archipelage Muratori ook in de bij Wijnhuis Wooning te Bleiswijk verkrijgbaar. Lees verder ›